Ziarna, lub inaczej - nasiona roślin jadalnych, to podstawowe, pełnowartościowe składniki zdrowej kuchni; posiadają bardzo dużą wartość odżywczą i są wyjątkowo ubogie w kalorie; zawierają dziesięciokrotnie mniej pestycydów i związków toksycznych niż mięso; są smaczne, poprawiają w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie oraz w wielu przypadkach posiadają właściwości lecznicze.
Amarantus nasiona 500g (szarłat spożywczy) - jedna z najstarszych roślin uprawnych świata o wysokiej zawartości białka, skwalenu, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin: A, E i C.
Cieciorka (fasola garbanzo, groch włoski) - sycąca i smaczna śródziemnomorska i środkowoazjatycka roślina strączkowa posiadająca dużą wartość odżywczą (białko, błonnik, potas, wapń, magnez, karoten, kwas foliowy); ugotowane w osolonej wodzie ziarna cieciorki przypominają w smaku chrupiące orzeszki.
Rodzaje:
- Cieciorka ziarno (BIOS) 500g
- Cieciorka w sosie pomidorowym (Primavika) 280g, 440g
- Ciecierzyca konserwowa w puszce 400g
Dynia - pestki tego owocu (odmiany dyni olbrzymiej) zawierają dużo tłuszczów wielonienasyconych, białka, witaminy B-kompleks i żelaza; są skutecznym środkiem w zapobieganiu i leczeniu prostaty.
Rodzaje:
- Dynia import Węgry (BIOS) 100g, 200g
- Dynia prażona naturalna (Ekoprodukt) 60g
- Dynia prażona naturalna (Oleofarm) 60g
- Dynia prażona solona (Ekoprodukt) 60g
- Dynia prażona z cynamonem (Oleofarm) 60g
- Dynia prażona z solą morską (Oleofarm) 60g
- Pestki dyni mielone 200g
Fasola - różne jej odmiany są ważną częścią diety wegetariańskiej i w połączeniu z pełnymi ziarnami zbóż są doskonałym źródłem białka; zawierają również węglowodany, błonnik, ogromną ilość witaminy B1 oraz bogactwo cennych związków mineralnych: fosfor ("na rozum"), potas ("na jędrność skóry"), magnez ("na urodę"), wapń ("na zdrowe zęby i kości"), żelazo ("na anemię i niedokrwistość"), związki siarki ("na włosy i paznokcie")
Rodzaje:
- Fasola azjatycka czerwona - adzuki (BIOS) 500g
- Fasola czerwona (BIOS) 500g
- Fasola mung zielona (BIOS) 500g
- Fasolka w sosie pomidorowym (Primavika) 440g
Len - ma charakterystyczny aromat migdałków, jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone; śluzowate nasiona lnu posiadają właściwości lecznicze m. in. w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, tarczycy oraz układu moczowego.
Rodzaje:
- Siemie lniane brązowe (BIOS) 200g, 500g
- Siemie lniane złote prażone (BIOS) 150g
- Siemie lniane mielone (Vitacorn) 200g
- Len mielony Bioflax 100g, 200g
- Len mielony (Oleofarm) 100g, 200g
Owies (BIOS) 400g - rodzaj zboża najbogatszy w tłuszcz; zawiera białko i witaminy B-kompleks; ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Pszenica - zboże będące podstawowym źródłem węglowodanów i białka; całe ziarna posiadają również duże ilości błonnika, wapnia, żelaza oraz mikroelementów.
Rodzaje:
- Pszenica (BIOS) 500g
- Pszenica "Bio" (BIOS) 500g
- Pszenica na kutię - pęczak (BIOS) 500g
- Pszenica orkisz ziarno 500g, 1kg
- Orkisz omielony 250g, 500g
- Skiełkowane ziarno pszenicy (BIOS) 150g
Ryż naturalny brązowy (BIOS) 500g - brązowy ryż posiada większą wartość odżywczą niż biały ryż; zawiera więcej błonnika, a także dostarcza wielu witamin z grupy B.
Sezam - małe, oleiste, złote nasiona tropikalnej rośliny zielnej bogaty w tłuszcze wielonienasycone; wspomaga zrastanie się kości po złamaniach.
Rodzaje:
- Sezam naturalny (BIOS) 300g
- Sezam prażony naturalny(Ekoprodukt) 100g
- Sezam łuszczony (BIOS) 300g
Soczewica - bardzo pożywne ziarna, bogate w białko, skrobię, błonnik i cukry; zawiera również potas, fosfor, miedź, siarkę, molibden, żelazo, cynk, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B; łatwa i szybka w gotowaniu.
Rodzaje:
- Soczewica czerwona (BIOS) 500g
- Soczewica czerwona niełuszczona (BIOS) 500g
- Soczewica zielona (BIOS) 500g
- Soczewica konserwowa (puszka) 400g
- Soczewica w sosie curry (Primavika) 430g
Soja - zaliczana do warzyw strączkowych, posiada bardzo dużo witamin: A, B1 , B2 , B12 ,C i E; sprawia, że pierwiastki, takie jak: fosfor, żelazo, cynk, magnez i miedź stają się łatwiej przyswajalne przez organizm; ze względu na dużą zawartość białka, w połączeniu z innymi warzywami strączkowymi może zastąpić potrawy mięsne.
Rodzaje:
- Soja ziarno (BIOS) 500g
- Soja w zalewie (puszka) 400g
Słonecznik - małe, bardzo pożywne nasiona, stanowią szczególnie dobre źródło białka, zawierają dużo tłuszczów wielonienasyconych; dostarczają też witaminy: A, B-kompleks, D oraz żelazo, potas, fosfor, magnes, mangan, miedź i wapno.
Rodzaje:
- Słonecznik węgierski (BIOS) 150g, 300g
- Słonecznik prażony naturalny (Ekoprodukt) 80g
- Słonecznik prażony solony (Ekoprodukt) 80g
Ziarno jęczmienia bezłuskowego 350g, 500g
Tapioka 400g - ziarnista skrobia uzyskiwana z korzenia rośliny manioku, w postaci kulek; bogata w kalorie.
Żyto "Bio" 500g - zboże bogate w białko, witaminy B-kompleks, wapń i żelazo; zawiera również mikroelementy.
PRODUKTY SOJOWE |
PASTY I PASZTETY |
ZIARNA |
NASIONA DO KIEŁKOWANIA |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
BATONY
PRODUKTY BEZCUKROWE |
PRODUKTY BEZGLUTENOWE |
HERBATY |
SYROPY, SOKI, PRZETWORY |
OLEJE |
OCTY |
BAKALIE I OWOCE SUSZONE |
PRZYPRAWY |
PRODUKTY PSZCZELE |
PREPARATY LECZNICZE |
INNE |
PRODUKTY EKOLOGICZNE
|