Hodowla kiełków wywodzi się z Azji i posiada wielowiekową tradycję. Są one o wiele bogatszym źródłem wartości odżywczych niż suche nasiona (które i tak same w sobie już są bardzo wartościowym pokarmem); Zawartość witamin, soli mineralnych i mikroelementów w nasionach wzrasta wielokrotnie w czasie ich kiełkowania i są one w postaci najlepiej przyswajalnej przez organizm ludzki; kiełki są również źródłem pełnowartościowych protein, nienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów oraz naturalnego błonnika.

Brokuł włoski Cezar (bogaty w wapń, potas oraz witaminę B-kompleks)
Fasola adzuki 80g (bogata zwłaszcza w witaminę B12 i żelazo; jest miękka, delikatna i słodka)
Fasola mung 150g (posiada bardzo dużo witamin: A, B1, B2, B12, C i E oraz pierwiastków: fosfor, żelazo, cynk, magnez i miedź; uchodzi za potrawę łatwo strawną, pożywną i smaczną)
Kapusta czerwona 30g (Zawiera sulforafany likwidujące wolne rodniki)
Lucerna 80g (posiada największą ilość soli mineralnych i różnych witamin; np. 1 szklanki skiełkowanych nasion lucerny zawiera tyle witaminy C, ile 5 szklanek soku pomarańczowego)
Marchew 30g
Pszenica 150g (kiełki są łatwo strawne, posiadają naturalną słodycz i są idealnym dodatkiem do musli, zup mlecznych, jarzynowych i wypieku chleba; w czasie kiełkowania zawartość witamin wzrasta nawet do 60%)
Rzeżucha 80g (jest doskonałym dostawcą witaminy A i C, dlatego też zaleca się jej hodowlę zwłaszcza zimą)
Rzodkiewka 80g (skiełkowana zawiera zwiększone ilości witamin A, B1 i C, a także żelazo, fosfor i enzymy; jest ostra i dlatego wystarcza mała ilość, by np. ziemniakom puree lub twarożkowi dodać pikantnego smaku)
Sezam 80g (posiada dużą zawartość potasu i fosforu, jest aromatyczny i ma orzeźwiający smak)
Siemię lniane 80g (skiełkowane nasiona lnu posiadają cały wachlarz soli mineralnych i witamin, a przede wszystkim witaminy E, F, K; posiadają smak podobny do orzechów)
Soczewica zielona 150g (kiełki soczewicy są bardzo odżywcze, zawierają m. in. olbrzymie ilości potasu, wspomagając tym samym prawidłową pracę mięśni; ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B12, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz wytwarzania czerwonych ciałek krwi)
Soja 150g (soja posiada najbardziej pożywne kiełki, ale ponieważ zawiera ślady lekko toksycznej fazyny, trzeba je zawsze lekko dusić przed podaniem; skiełkowane nasiona soji posiadają charakterystyczny słodki smak)
Słonecznik 80g (zawartość żelaza oraz witamin B1, B2, B3, E, F, K jest nadzwyczaj wysoka; kiełki słonecznika zawierają również witaminę D, rzadko spotykaną wśród roślin)
Żyto 150g (zawiera duże ilości witamin i pierwiastków; posiada słodkawy łagodny smak; kiełki należy zjadać, gdy nie są dłuższe niż długość całego ziarna)
Naczynie do kiełkowania (trzypoziomowe, z przykrywką i systemem nawadniającym)
PRODUKTY SOJOWE |
PASTY I PASZTETY |
ZIARNA |
NASIONA DO KIEŁKOWANIA |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
BATONY
PRODUKTY BEZCUKROWE |
PRODUKTY BEZGLUTENOWE |
HERBATY |
SYROPY, SOKI, PRZETWORY |
OLEJE |
OCTY |
BAKALIE I OWOCE SUSZONE |
PRZYPRAWY |
PRODUKTY PSZCZELE |
PREPARATY LECZNICZE |
INNE |
PRODUKTY EKOLOGICZNE
|